Skærmbillede 2021-09-21 kl. 11.38.45

Hvad driver freelancing i dag?

Af Claus Leinøe

Hen over sommeren er 1900 freelancere fra hele verdenen blevt interviewet med det formål at tage temperaturen på freelancemarkedet for at få indsigter til at skabe endnu bedre rammer for deres arbejde og bidrage til at professionaliseringen af brugen af freelancere. Der er flere interessante konklusioner. Et par af de væsentligste er:

Freelancing er global og den vokser
Analysen bekræfter at brugen af freelancere er global med virksomheder i Europa og USA som de største aftagere af freelancere. Men også i Asian, Sydamerika og Afrika er brugen af freelancere voksende. Alene i USA estimere man at der findes 60 mio freelancere og generelt kommer væksten i høj grad fra tech og andre områder, som drives af den generelle økonomiske vækst og virksomhedernes digital transformation, samt et skifte til en større grad af remote arbejde, som blev yderligere accelereret under Corona.

De mange fordele driver efterspørgslen efter freelancere
Freelancespecialister tilbyder virksomheder og organisationer en effektiv måde, hvorpå at de kan udfylde kritiske og midlertidige “talent” gaps og efterspørgslen vokser fordi at flere og flere ser fordelene i den 3. måde at source kompetencer og talenter på: Freelancespecialister udfylder behovet for en fleksibel og effektiv arbejdsstyrke midt imellem fastansatte og eksterne konsulenter.

De mere konkrete fordele er:

1. Omkostninger
Man kan få adgang til de rigtige ressourcer og kompetencer i lige præcis den mængde og til det budget man har

2. Tid
Ved at tilgå freelancere gennem talentplatforme, som Jelber, får man nem adgang til pre screenede profiler, som kan starte op indenfor dage fremfor måneder gennem en traditionel og omkostningstung rekruttering af fastansatte

3. Værdi
Ved at arbejde strategisk med freelancere, så åbner der sig adgang til en global talentmasse, som de færreste vil have mulighed for at tiltrække eller betale på fuldtidsbasis

4. Konkurrencekraft
Det kan være en strategisk fordel at udnytte de bedste eksperter indenfor et område på projektbasis eller som midlertidige ansatte

Freelancere er motiveret af frihed og personlig udvikling
Ikke alle virksomheder arbejder med freelancere og hvis man skal i gang med at udnytte fordelene er det en god ide, at arbejde professionelt med rekruttering igennem en talent platform, hvor man får adgang til prescreened profiler og hermed sparer tid og minimerer risiko. Freelancere har bevidst valgt en anden karriere vej end de fleste og har sagt farvel til den sikkerhed, som en normal fastansættelse giver. Analysen viser, at freelancerne primært er drevet af andre ting:

  • 78% angiver, at det er pga. den fleksibilitet og uafhængighed det giver
  • 69% angiver, at det er pga. muligheden for at møde og arbejde med spændende kunder og projekter
  • 66% angiver, at det er pga. muligheden for at opbygge sin ekspertise i et område som interesserer dem
  • 66% angiver, at freelancing giver mulighed for at arbejde med udfordrende problemstillinger
  • 66% gør det for at få en større livskvalitet
  • 56% ser det som en attraktiv karrieremulighed
  • 56% gør det fordi det giver gode muligheder for at møde og arbejde med interessante kollegaer
  • 47% siger, at det er fordi det gør det muligt at nå deres økonomiske mål

Det er måske knapt så overraskende at en primær driver for freelancere er den frihed og fleksibilitet, som det giver, men det er værd at bemærke at den faglige og personlige udvikling er næsten en lige så stor motivationsfaktor og at kun 47% angiver, at de gør det for at nå deres økonomiske mål.

Der er mange andre interessante konklusioner i analysen og hvis du er interesseret i at få tilsendt hele rapporten, så skriv til os på [email protected].

Det danske perspektiv
Hos Jelber oplever vi stor interesse og efterspørgsel efter freelancespecialister. Corona krisen har helt sikkert åbnet øjnene op hos mange ift. at arbejde remote og i virtuelle teams. Derfor oplever vi også at mange virksomheder er mere positive overfor at involvere eksterne freelancere i projekterne ikke bare fra Danmark, men for hele verdenen. Vi oplever også at der er mange forskellige behov. Fra enkeltstående solo freelancere i kortere periode til hele teams af freelancere i en længere periode, så vi bruger meget af vores tid på at skræddersy løsningerne, håndplukke specialister fra vores globale netværk af freelancere og rådgive om sammensætningen af teams. Det vidner også em en større professionalisering hos virksomhederne, hvor brugen af freelancere stigende grad er en del af sourcing strategien og at der derfor er behov for virksomheder som vores til at screene, tiltrække og facilitere brugen af de bedste freelancere. Herved kan virksomhederne hurtigere skalere, end ved traditionel fastansættelse og opnå strategiske fordele gennem at arbejde med de dygtigste specialister indenfor et felt.

Om analysen

75 ledende talent platforme i verdenen (herunder Jelber) er blevet udvalgt til og har bidraget til at i alt 1900 freelancere er blevet interviewet til analysen. Analysen er udarbejdet af Jon Younger, som er journalist ved Forbes Magazine og i samarbejde med University of Toronto.

Ja tak - jeg vil gerne modtage analysen

Indtast venligst dit navn.
Indtast venligst en besked

Deltag i vores konference om The Gig Economy den 11. november. Det er gratis og der komme spændende talere fra ind og udland og fortæller om deres erfaring med arbejde strategisk med brug af freelancere. Se mere her: https://digitaltsalg.dk/gig/

Scroll to Top